top of page
437574976_6878440352256651_5631100932231317262_n.jpg

Om St. Maria kirke

Meningen er å hente inspirasjon fra fortiden inn i vår egen tid, noe som kan gi et egnet visuelt uttrykk for kirkens 1000-årige tradisjon i Norge.”​Slik beskrev pater Piotr Pisarek OMI de symbolske intensjonene i tegningen til St. Maria kirke i Askim. Kirken ble tegnet av arkitekt Rune Breili, og grunnstein ble lagt ned 12. januar 2003. Allerede 30. Mai samme år ble kirken vigslet av biskop Gerhard Schwenzer.

Kirken er bygd på et grunnplan i korsform og takkonstruksjon hvilende på søylerekker i stedet for bærevegger. Prinsippene her er hentet fra de norske stavkirkene. Bygningen framstår som et oppadstrebende byggverk med skarpe vinkler og en utvendig overflate i betong, glass, tre og zink. Grunnflaten er ca. 400 kvm, og mønehøyden er hele 9,6 meter.

Selve kirkerommet domineres av fondveggen helt framme i kirken. Hele østveggen er laget av blå glassbyggerstein plassert i en svak bue utover. Dagslyset utenfra får veggen til å minne om himmelens farge, og en dypere blåfarge på søylene inne i kirken forsterker inntrykket. 

fatima2_edited.jpg

Til venstre for koret er det en blåmalt nisje med en statue av Vår Frue av Fátima. Foran statuen er det alltid friske blomster.

En trefigur av Josef er plassert i et hjørne inne i kirken. Figuren er laget av en tysk treskjærer i 1942 og ble gitt i gave av en tidligere prest i menigheten, Wiesław Kowal. På veggene i kirken henger malerier med spesielle motiver.

På motsatt side av koret henger et stort maleri av Kristus, ”Jezu, ufam tobie” etter en original av Adolf HyÅ‚a fra 1944.

En minnetavle for martyrpresten Jerzy PopieÅ‚uszko ble i 2011 montert i kirkens søndre ving.

Glassmaleriene i kirken ble montert senhøstes 2004. Maleriene er holdt i rødbrunt og gult og viser viktige hendelser i Jomfru Marias liv. Kunstneren er Gabi Weiss fra Paderborn i Tyskland. ​ Under glassmaleriene på sørveggen og nordveggen henger i alt 14 tresnitt som viser de ulike stadiene på veien til Golgata. Det er en gammel, katolsk tradisjon å utsmykke alle kirker med 14 slike bilder, som til sammen kalles Korsveien og som er objekt for en egen meditasjon under søndagsmessene i fastetiden.

bottom of page