Dåpen
Dåpen er det mest grunnleggende av alle sakramentene. I dåpen blir vi forenet med Kristi død og oppstandelse, og vi blir en del av den Kirke som er Hans kropp.
​
I den tidlige Kirke, da en stor andel av de som mottok dåpen fremdeles var konvertitter, ble man døpt som voksen etter en lang, forberedende katekesetid. Men Kirken har en lang tradisjon for å døpe barn, der foreldrene da bekjenner troen på vegne av barnet og får i ansvar å oppdra barnet i den kristne tro sammen med fadderne.
Konfirmasjon
Konfirmasjonens sakrament er den andre viktige handling etter dåpen.
Kirken utgjøres av de mennesker som har Den Hellige Ånd. Men det er usynlig. I synlig forstand er det dåpen som setter Kirkens yttergrenser. Dertil har Kirken et synlig sentrum, og Kirkens enhet er knyttet til det. Opprinnelig utgjorde apostlene det synlige sentrum i personellmessig forstand. Siden overtok den lokale biskop den oppgave.
Den første store konfirmasjonsskildring finner vi omtalt i Apostlenes gjerninger (8, 1-17). Apostlene Peter og Johannes la hendene på de kristne i Samaria som var blitt døpt av diakonen Filip. Konvertitter og andre som er døpt utenfor Den katolske kirke, har fra gammelt av mottatt konfirmasjonens sakrament ved opptakelse i Kirken.
Hos oss meddeles konfirmasjonen av biskopen, og det markerer godt handlingens betydning. En prest kan også meddele sakramentet i biskopens sted. Biskopens deltakelse kommer likevel til uttrykk ved at det brukes krisma (salve laget av olivenolje og aroma) som er vigslet av ham. Krismaen er kostbar og velduftende. På tysk heter katolsk konfirmasjon «Firmung». Tilsvarende kalles den på norsk iblant for «ferming». De latinske ord firmare og confirmare har samme betydning.
Kilde. www.katolsk.no
Kommunion
Eukaristien er det mest helligste Sakramentet i den katolske kirken, hvor brød (hostie) og vin forvandles til Kristi Legeme og Blod under messefeiringen. Ved mottagelse av den hellige kommunion (Eukaristien), mottar vi Kristus i hostiens skikkelse og er tegn på enhet i Kirken. Normalt forbereder barna til mottagelse av dette sakramentet i 3. klasse, og får kommunion i utgangen av samme trinn. Det fins også voksne som forbereder seg til kommunion, enten at de i barndommen ikke har fått sjanse til dette, voksendåp eller konversjon.
Skriftemål
Skriftemålet kalles også «Botens sakrament», og er det sted hvor vi kan komme til Gud i anger og hvor Han tilgir våre synder gjennom prestens ord. Skriftemål skjer i skriftestolen i Mariakirken til fastsatte tider, men utenom disse tidene kan man kontakte en av prestene for å avtale skriftemål.
Sykesalving
Fra de tidligste tider har Kirken praktisert bønn for og salving av syke mennesker, og allerede i det Nye Testamentet leser vi om praksisen: «Er det en som er syk, må han kalle til seg kirkens presbytere; de skal be over ham og salve ham med olje i Herrens navn. Da skal bønnen, bedt i tro, frelse den syke, og Herren skal reise ham opp igjen. Og er han skyldig i noen synd, skal den bli ham tilgitt. Så bekjenn deres synder for hverandre, og be for hverandre, for å bli friske.» (Jak 5, 14-16)
Tidligere ble sykesalvingen omtalt kun som «Den siste olje», fordi det gjerne var det man fikk på dødsleiet når man visste at man gikk døden i møte. Det Andre Vatikankonsilet gjorde et poeng av å si at sykesalvingen er for alle som lider av alvorlig sykdom, og at det bør meddeles så tidlig som mulig etter at man får sykdommen.
Ekteskap
Ekteskapskurs
Ekteskapet er det mest alvorlige båndet to mennesker kan knytte, der de for Gud og mennesker lover å overgi seg til hverandre resten av livet. På samme måte som Kristus, brudgommen, elsker Kirken som er hans brud, slik skal mannen og kvinnen i ekteskap elske hverandre. Og gjennom sin forening er de åpne for at nytt liv kan komme til verden, og tar imot dette livet som en gave fra Gud.
​
Et katolsk ekteskap er derfor en livslang forpliktelse, og er i prinsippet uoppløselig. Det er det mest fantastiske og det mest alvorlige to mennesker kan love hverandre. Av den grunn kreves det også at de forlovede går i ekteskapskurs før de kan gifte seg.
Har du gifteplaner? Ta kontakt med presten for mer informasjon (6 måned før avsatt dato for brudemesse.